Založ si blog

Tajný sen športového fanúšika : Česko-Slovenská hokejová liga

Česko-Slovenská hokejová liga.To je asi sen väčšiny hokejových fanúšikov na Slovensku. Len ako ho premeniť na realitu? Česká hokejová liga je jedna z najlepších v Európe, takže o Česko-Slovenskej lige tam asi nikto ani len neuvažuje (nechceli ani Slovan). Tak ako by sme mohli Čechov presvedčiť na takýto projekt? Podľa mňa len kvalitným projektom, kvalitnou infraštruktúrou a kvalitnou ligou so silnými klubmi.
Ako by mohol vyzerať projekt Česko – Slovenskej hokejovej ligy?

Osobne mi napadajú 2 varianty. Jedna s 20 a druhá s 22 účastníkmi. Budem sa držať faktov z poslednej, aj keď nedokončenej sezóny.
Variant s 20 účastníkmi.
Česká strana 14, slovenská strana 6. Dve konferencie západná a východná. Východná konferencia Banská Bystrica, Bratislava, Košice, Poprad, Trenčín, Zvolen, Trinec, Olomouc, Vítkovice, Zlín. Západná konferencia zbytok českých klubov. Mužstvá z konferencie by hrali spolu 2 x doma 2 x vonku a s mužstvami z druhej konferencie by hrali 1 x doma 1x vonku. Základná časť by mala 56 kôl. Play off 8 západ 8 východ. Posledné mužstvo zo západnej konferencie by hralo baráž s víťazom 1. Českej ligy a posledné mužstvo z východnej konferencie by hralo baráž s víťazom 1. Slovenskej ligy. Tým by sme mali stále garantovaných 6 slovenských klubov v súťaži, ale časom by sa mohlo stať, že sa pomer klubov vyrovná 10 : 10. Toto by bolo riziko pre české kluby. Ak by vypadlo z východnej konferencie, tak by sa mohlo vrátiť len do západnej ako víťaz 1. Českej hokejovej ligy. Do východnej len ak by kúpili od niekoho licenciu. Ale to by sa muselo riešiť v danej situácii.
Variant s 22 účastníkmi.
Česká strana 14, slovenská strana 8. Dve konferencie západná a východná. Východná konferencia Banská Bystrica, Bratislava, Košice, Poprad, Trenčín, Zvolen, Michalovce, Nitra, Trinec, Vítkovice, Zlín. Západná konferencia zbytok českých klubov. Všetko ostatné by bolo to isté ako vo variante s 20 účastníkmi, akurát základná časť by mala 62 kôl.

Ako by sa mohla skvalitniť infraštruktúra, liga a kluby?
Pri výstavbe nových hál jedine spolupráca štátu, miest, krajov a zväzov. Na Slovensku uvažujeme nad veľkou cca 13000 halou za cca 100 miliónov eur mimo Bratislavy kvôli MS v hokeji. Vykašlime sa na ňu, vykašlime sa na MS v hokeji raz za 8 rokov a spravme radšej niečo pre naše mestá a kluby v nich, plus reprezentácie všetkých halových športov nie len hokejovej. Nezabúdajme, že taká hala je aj na kultúrne podujatia nie len na šport. Namiesto jednej veľkej, postavme 3-4 „malé“ cca 5000 haly ( v Trinci postavili Werk arénu za cca 26 miliónov eur pre vyše 5000 divákov.). Potom môžeme pokračovať v ďalších projektoch.

Tým by určite rástla kvalita našej sútaže, divácky záujem a nakoniec by sme mali tým čechom čo ponúknuť. Keby to aj tak nechceli, mali by sme kvalitné zázemie a vyššiu úroveň našej domácej ligy, ktorá sa mi mimochodom tento rok páčila. Tých prvých osem klubov palec hore, aspoň za mňa.

Kde stavať? Určite by sa malo stavať v krajských mestách a ďalším kritériom by mala byť poloha, úspech, divácky záujem. Keďže na západe a východe haly máme, začal by som na strednom Slovensku v Banskej Bystrici, kde platí aj kritérium úspech. Po novom štvornásobný majster. Ďalšie kritérium záujem ľudí, je tam na slovenské pomery tiež celkom dobrý. Druhú halu si viem predstaviť v Nitre a tretiu v Trenčíne. Potom by mohli nasledovať Prešov, Žilina a Trnava, kde to momentálne hokejom nežije, ale ako som vyššie písal nie je to len o hokeji, sú aj iné športy a v neposlednom rade kultúra. Podľa mňa každý kraj by mal mať takýto stánok. Nezabudnime na Poprad, Zvolen, Michalovce, Nové Zámky, Liptovský Mikuláš. Tam by som išiel, ale do rekonštrukcie, prístavby (napr. Michalovce ) alebo do menších nových hál. V Poprade si viem predstaviť prerobiť Poprad Arénu na hokejový štadión, ak by to bolo technicky možné kvôli streche, striedačkám a trestným laviciam. Zbúrať vestibulu a predĺžiť halu o cca 17m na každú stranu, plus pristaviť hlavnú budovu so zázemím a VIP. Potom zbúrať starý zimný štadión a živiť len jednu halu z mestského rozpočtu. 

Máme 30 rokov od revolúcie a keby sme nemali tých komunistov, tak sa hokej hrá asi len v Bratislave a v Košiciach. Možno v Brezne 😊. Za tridsať rokov dosť málo.
Na dnes by už asi vizionárstva stačilo, niečo si nechám aj nabudúce, kde by som chcel pokračovať jednotlivými mestami, čo som navrhoval a začal by som Banskou Bystricou, kde to podľa mňa horí, lebo sa tam chystajú stavať multifunkčno-nemultifunkčnú halu. Barani by chceli podľa slov p. Kovala novú halu a mesto ide stavať novú halu nepoužiteľnú na hokej a vrážať zas peniaze do starej stodoly. Ja viem bola by to „škoda“ zbúrať ju, keď do nej toľko navrážali za posledné roky.

Tajný sen športového fanúšika: Keď je na všetko, možno by sa aj deťom podmienky na športovanie dali spraviť.

29.11.2021

Dávno som nič nenapísal, ale posledné výkriky politikov mi nedajú nereagovať. Začalo to Igorovou víziou, aby si deti plnili sny, väčšou podporou krúžkov. Budem písať o tých športových, inšpirovalo ma k tomu to, že zrazu je na všetko. Miliarda tam, pol miliardy sem atď. Jeden pán poslanec nám raz do klubu poslal „neodolateľnú“ ponuku na trénovanie našich [...]

Tajný sen športového fanúšika: Ďalšia katastrofa v slovenskom športe

08.12.2020

Na začiatku článku chcem napísať, že viem aká je situácia na Slovensku, ale keďže sa buduje aj v tejto ťažkej dobe, tak mi nedá nereagovať. V Banskej Bystrici získali ďalší rok navyše na prípravu „veľkého“ športového sviatku. Takže získali čas na to aby mohli niečo pekné vybudovať. Namiesto toho idú opäť vrážať peniaze do starej stodoly, ktorá [...]

Tajný sen športového fanúšika: futbalový pohár V4

02.04.2020

Dnes by som sa chcel venovať futbalu. Vďaka posledným rokom je to šport s najlepšie vybudovanou infraštruktúrou na slovensku, v porovnaní s inými športmi parádnou. Ako by sa dali lepšie využiť tie pekné nové aj staršie štadióny v Bratislave, Trnave, Dunajskej Strede, Žiline, Nitre, Ružomberoku, Senici dúfam že čoskoro v Trenčíne a v Košiciach( tam až keď postúpia do [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 11340x
Priemerná čítanosť článkov: 2268x

Autor blogu

Kategórie